Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring

Hos oss jämför du bilförsäkringar enkelt och helt gratis. Visste du att det ofta finns tusenlappar att tjäna på att ta in offerter från flera försäkringsbolag innan du väljer försäkring för din bil? Det lönar sig nästan alltid att jämföra villkoren!

Vad ska jag tänka på när det gäller bilförsäkringen?

Vi guidar dig till rätt bilförsäkring

Att välja försäkring och försäkringsbolag för din bil är inte alltid lätt. Det finns många företag att välja mellan och köper du en bil från en bilhandlare så erbjuds du ofta att köpa till försäkring genom dem. Det bästa du kan göra när du har bestämt dig för att köpa bil är att du redan innan har läst på en del om bilförsäkringar och tänkbara försäkringsbolag. Kanske är det så enkelt att det försäkringsbolag där du har övriga försäkringar också ger det bästa priset och villkoren för din bil?

“Försäkringsbolagen ger ofta samlingsrabatter när du tecknar fler försäkringar – tänk på detta när du jämför priser och villkor”

Enligt Trafikskadelagen är du skyldig att försäkra bilen redan samma dag som du blir ägare. Du tar alltså inte över den gamla ägarens försäkring vilket många tror. Varje dag som du har bilen utan att ha tecknat trafikförsäkring kostar dig 100 kronor.

Hel eller halvförsäkring?

För att välja rätt typ av bilförsäkring så ska du utgå från den bil du har. Om den är helt ny så ingår en vagnskadegaranti i vanligtvis tre år. Eftersom en helförsäkring helt enkelt är en halvförsäkring + vagnskadeförsäkring och vagnskadegarantin täcker samma saker som vagnskadeförsäkringen så behöver du inte en helförsäkring så länge som garantin gäller.

En helförsäkring behövs oftast för bilar som är äldre än tre år men inte äldre än 10 år. Vagnskadeförsäkringen täcker skador på din bil vid en olycka även om du själv orsakat olyckan. Den täcker även skador på bilen vid olyckshändelser, viltolyckor och skadegörelse.

Vad brukar ingå i en biförsäkring?

Tilläggsförsäkringar för bilen

Det finns också många vanliga tilläggsförsäkringar till bilförsäkringen. Här kan det vara bra att jämföra mellan bolagen vad dessa kostar och om de kanske redan ingår i halv- eller helförsäkringen. Några av de allra vanligaste är vägassistans, självriskreducering vid viltolycka eller skadegörelse och tillgång till hyrbil.

Vilket försäkringsbolag ska du välja?

Precis som med de flesta försäkringar så är det på förhand svårt att veta vad ditt pris kommer bli för bilförsäkringen. Det är många olika parametrar som försäkringsbolagen tittar på när de kalkylerar din premie.

Det är dock viktigt att inte bara titta på priset utan du måste också titta på innehållet i försäkringen och självriskkostnader. Den väldigt billiga försäkringen kan bli dyr om den inte täcker det som du trodde att den täckte.

Det absolut bästa tipset är att ta in offerter från många försäkringsbolag och inte bara försäkringsbolaget där du har andra försäkringar även om du ofta får samlingsrabatt.